Rouwverwerking

Rouw verwerking


Rouw helpt het kind om verlies te verwerken. Dat kan gaan om het overlijden van een dierbaar persoon.

Maar dat kan ook gaan om een echtscheiding of verhuizing. Iedere situaties waarin het kind verlies ervaart, zal een rouwproces opleveren. Rouw verloopt in fases. Rouw bij kinderen is niet altijd makkelijk herkenbaar.


Het kind kan lichamelijke klachten hebben, slaap- of eetproblemen, onrust en concentratieproblemen.

Het kan moeilijk en agressief gedrag vertonen of juist heel veel fysiek contact zoeken. Dit zijn allemaal uitingsvormen van rouw bij het kind. Het kind zal in veel gevallen zijn gevoelens wegstoppen omdat hij zijn ouder(s) niet wil belasten.


Tijdens de kindercoachsessies oefenen we het toelaten van het verdriet en het bespreekbaar maken van gevoelens.

Het verwerken gaat hand in hand met het benoemen en ervaren van emoties aan de hand van creatieve opdrachten. Lees hier meer informatie over afspraken en tarieven.


Enkele voorbeelden:

Knuffelsok


Voor deze knuffel hebben we sokken gebruikt van de dierbare die het kind moet missen.


Als ouders gescheiden zijn kun je een sok van de vader en een sok van de moeder combineren.

Troostvogel


N.a.v het prachtige lied, gezongen door Herman van Veen, en geschreven door Drs. P, maakt het kind zijn eigen Troostvogel."Als hij voor je heeft gezongen, vliegt hij weg met jouw verdriet"

Krachtsteen


Het kind beschildert een kiezelsteen. Met de steen in de hand doen we adem oefeningen: Adem in wat je sterk maakt, adem uit wat je los wilt laten.Een eigen,  positieve gedachte aan de steen koppelen, maakt van deze steen een persoonlijke krachtsteen.

Rouw en verdriet raakt het hele gezin.

 

Er zijn nog veel meer manieren om te troosten ,verdriet te delen en te praten over gevoelens.

Weer verder gaan zonder de persoon die er niet meer is, doet ieder op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

We gaan samen op stap met aandacht, creativiteit, hoop en troost. Ook de naaste omgeving van het kind wordt daarbij betrokken èn geraakt. Naast het kind begeleid ik ook de volwassenen in het gezin.


We doen het samen, dat is waardevol, want het versterkt de onderlinge band en verbindt de gezinsleden. Samen, maar vooral ook zèlf, want voor je er voor de ander kunt zijn, is het soms ook nodig eerst je eigen gevoel een plaats te geven.